"Majakkatilin" avaus
Kesän roadtrip huipentui Bengtskärin majakalle. Olin haaveillut jo jonkin aikaa "majakkatilini" avaamisesta ja pitihän sekin aloittaa siitä Suomen suurimmasta majakasta - Bengtskäristä. Alunperin meidän piti startata reissumme Bengtskäriltä, mutta aikataulullisista syistä (laiva Bengtskäriin oli myyty loppuun) muutimme suunnitelmaamme. Jälkikäteen ajateltuna säästimme parhaimman viimeiseksi.
Viikinkikeskus Rosalasta Bengtskärin majakalle
Ajoimme Kasnäsin satamaan, jota ennen olimme varanneet matkan Bengtskäriin. Saimme auton tietylle parkkialueelle parkkiin, sillä olimme saaneet toimintaohjeet sähköpostiin ennen saapumista. Nousimme pieneen veneeseen ja ensimmäisenä suuntasimme Viikinkeskus Rosalaan, jossa ohjelman mukaan nautittaisiin keittolounas, jonka jälkeen jäisi aikaa kierrellä Viikinkikeskusta.
Laivan lipuessa laituriin meitä oli vastassa opas, joka johdatti meidät Viikinkikeskukseen ja kertoi paikan historiasta. Nautimme lounaan tunnelmallisessa Päällikön hallissa, jossa keittolounas nautittiin saviastioista kynttilänvalossa.
Rosalan Viikinkikeskuksen Päällikön hallissa oli tunnelmaa. |
Suomen eteläisin asuttu paikka
Rosalassa pysähdyksen jälkeen matkamme jatkui pääkohteeseemme; Bengtskärin majakalle. Majakka sijaitsee Saaristomeren uloimmalla luodolla ja on Suomen eteläisin asuttu paikka. Vähän ennen rantautumista laiva keinui ja heilui, sillä aallot löivät kovasti vastaan. Bengtskärissä keskimäärin kahtena päivänä kuukaudessa kesällä laiva ei pääse rantautumaan Bengtskäriin sääolosuhteista johtuen. Jos on siis aikeissa matkustaa majakalle, on hyvä olla tietoinen, että sääolosuhteista johtuen matka voidaan joutua perumaan.
Opaskierros tarjosi katsauksen majakan historiaan
Aika pian saapumisemme jälkeen pääsimme mukaan opaskierrokselle, jossa opas kertoi majakan historiasta, joka onkin paljon hurjempi kuin olisin uskonutkaan.
Ennen Bengtskärin majakan rakentamista vesialueella sattui onnettomuuksia. Höyrylaiva S/S Helsingforsin haaksirikkoutuminen vuonna 1905 oli lopullinen sinetti majakkahankkeen toteutumiselle. Majakan rakennusta varten saarelle kuljetettiin mm. 448 000 tiiltä. Majakan rakentamiseen osallistui 124 miestä ja urakka kesti yhdeksän kuukautta. Majakan valo sytytettiin virallisesti ensimmäisen kerran 19.12.1906.
Majakalla asui viisi majakanvartijaperhettä, jotka asuivat ympäri vuoden majakalla. Enimmillään saarella on asunut 32 henkilöä, joista 21 on ollut lapsia. Lapsia varten majakalla oli myös opettaja, joka piti koulua majakan lapsille.
Kovin montaa vuotta ei ehtinyt kulua, kun tieto ensimmäisen maailmansodan alkamisesta kiiri myös majakan asukkaille (1.8.1914) ja kaikki majakkaperheet evakuoitiin. Osa heistä palasi vuonna 1915 takaisin majakalle.
Bengtskärin taistelu
Toisen maailmansodan syttyessä 1939 perheet evakuoitiin jälleen. 26.7.1941 käytiin Bengtskärin taistelu, jossa neuvostojoukot yrittivät vallata majakan, siinä kuitenkaan onnistumatta. Taistelussa kaatui 32 suomalaista ja arviolta 36-100 neuvostoliittolaista. Sotien jälkeen majakka oli kärsinyt vaurioita ja oli aika aloittaa korjaustyöt.
Sodan jälkeen majakanvartijat palasivat ilman perheitään. Lisäksi uusien laitteiden myötä siirryttiin vuoroihin, joissa vartijat asuivat vuorollaan kuukauden majakalla ja myöhemmin viikko kerrallaan ja samalla vartijoiden määrä väheni viidestä neljään. Vuonna 1968 majakka autimatisoitiin eikä majakalla tarvittu enää majakanvartijoita.
Majakan kunnostus ja avaus yleisölle
Automatisoinnin myötä majakka alkoi rappeutua ja vuonna 1985 merenkulkuhallitus päätti antaa majakan vuokralle. Alunperin Pro Bengtskär -yhdistyksen piti ottaa majakanhoidosta vastuu, mutta yhdistys ei siinä kuitenkaan onnistunut ja majakka vuokrattiin Turun Yliopiston täydennyskoulutuskeskuksessa vuonna 1992.
Majakka kunnostettiin ja se avattiin yleisölle vuonna 1995. Vuonna 2006 majakalla vietettiin 100v juhlia, joissa vieraili mm. Tasavallan Presidentti Tarja Halonen.
Majakkaluodolla pesii keväisin jopa 400 haahkaa. Pesät on merkattu punaisilla nuppineuloilla. |
Majakalla on myös kappeli. |
Majakalla
Majakan pohjakerroksessa sijaitsee kahvila ja matkamuistomyymälä sekä muun muassa Suomen ensimmäinen majakkamuseo ja pysyvä Bengtskärin taistelusta kertova näyttely. Ensimmäisessä asuinkerroksessa on kahvila, kappeli, majakkaposti ja entisöity majakanvartijan asunto. Toisessa asuinkerroksessa sijaitsee kokous- ja majoitustilat.
Bengtskärille kulkee kesäkaudella maksullisia laivavuoroja Kasnäsistä, Rosalasta ja Hangosta. Lisäksi majakalle ajetaan myös maksullisia tilausristeilyjä. Kesäkauden ulkopuolella majakalle pääsee maksullisilla tilausveneillä ja tarvittaessa helikopterilla. Venematka Kasnäsistä Bengtskäriin kestää taksiveneellä noin tunnin. (lähde)
Bengtskärin majakka on 52 metriä korkea. |
Majakan huipulle johtaa 248 rappusta. |
Majakkaluodon kallioihin on kaiverrettu erilaisia kirjoituksia. |
Retki Bengtskärin majakalle oli ikimuistoinen ja voisin lähteä sinne milloin vain uudestaan! Tästä majakkakokemuksesta virisikin into kiertää enemmänkin tutustumassa Suomen majakoihin, joita Suomen alueelta löytyy parikymmentä.
Vinkkejä Bengtskäriin matkaavalle
- Majakka sijaitsee pienellä luodolla, joka on puutonta aluetta. Luodolla tuulee aina, lämmintä vaatetta kannattaa varata matkaan.
- Kalliot voivat olla liukkaita, joten hyvät ja tukevat jalkineet ovat tärkeät.
- Bengtskäriin matkataan pienillä laivoilla ja varsinkin majakkaluodolle saapuessa on jonkin verran ristiaallokkoa, joka keinuttaa ja heiluttaa ja voi aiheuttaa pahoinvointia, jos on siihen kovin taipuvainen.
- Käteistä on hyvä varata matkaan mukaan, sillä pankkikortit eivät aina välttämättä toimi.
- Sääolosuhteista johtuen rantautuminen ei välttämättä onnistu (keskimäärin n. 2 päivänä/kk kesäaikaan)
♥
Voi, miten upeita kuvia 😍 Tuo olisi varmasti käymisen arvoisia unen kohde 👌
VastaaPoistaVoi kiitos! Bengtskär on upea paikka! Toki oletuksena, että aurinko paistaa eikä tuule niin että tukka lähtee :D
PoistaOi,mielenkiintoinen ja kiehtova paikka!
VastaaPoistaKyllä, aikamoinen historia majakaksi :)
Poista