Orisbergin pappilassa toimii kesäkahvila. |
Noin kuukausi sitten vierailin pitkästä aikaa Pohjanmaalla ystäväni luona. Lempparibändini Sunrise Avenue heitti stadionkeikan Seinäjoen Oma OP-Areenalla ja stadion oli loppuunmyyty, 10 000 kuulijaa! Meininki oli mahtava ja keikkakansa oli hyvin mukana!
Aina kun käyn Seinäjoella ystävää tapaamassa meillä on tullut tavaksi käydä tietyissä paikoissa, kuten esimerkiksi Mallan Makeissa, kuten kerroin täällä ja täällä. Tällä kertaa Mallan Makeissa ei ollut meidän lempparikakkua, lakritsikakkua joten meidän piti tehdä kompromissi. Lisäksi usein päädymme myös hieman kiertelemään eri paikoissa ja tällä kertaa päädyimme mm. Isoonkyröön ja Ylistaroon. Viikonlopun aikana ehdittiin myös etsimään muutama geokätkö.
Orisbergin kirkko. |
Orisbergin kirkko, kartano ja kellotapuli
Poikkesimme Orisbergin kirkolla, jonka on muuten suunnitellut C.L.Engel ja se on vihitty käyttöön 1.1.1831. Isonkyrön (Orisberg) rautatuukki perustettiin kartanon maille 1676 siinä luulossa, että alueelta piti löytyä rautamalmia. Kartano on ollut vuodesta 1783 Björkenheimin suvun yksityiskoti, mutta muut alueen rakennukset ovat avoimia vieraille. Orisbergin kirkko on harvoja luterilaisia, yksityisessä omistuksessa olevia kirkkoja. - ja vieläpä avoin yleisölle. Orisbergin kirkon kellotapuli sijaitsee Suomen vanhimpiin lukeutuvan tekojärven, Kotilammen rannalla. Perimätiedon mukaan Sibelius olisi kihlautunut Ainonsa kanssa Orisbergin kellotapulin luona. (lähde)
Kirkko oli kaunis niin sisältä kuin ulkoakin. Kirkko on melko pieni, mutta hyvin tunnelmallinen ja sen sävymaailma on hyvin neutraali. Kirkon vieressä on hautausmaa ja osa hautakivistä onkin hyvin vanhoja ja hautausmaa melko metsittynyttä.
Orisbergin kirkko yläparvelta kuvattuna. |
Orisbergin kirkon kellotapuli, jonka luona Sibelius on perimätiedon mukaan kihlautunut Ainonsa kanssa. |
Kotilammen toisella puolella sijaitsee yksityisomistuksessa oleva Orisbergin kartano. |
Björkenheimeja on haudattu kirkon viereiselle hautausmaalle. |
Wanha Markki - Suomen ainoa eläinten vanhainkoti
Vanha Markki sijaitsee Ylistarossa ja sitä pitää taiteilijapariskunta Heikki ja Liisa-Cristiina Laaksonen. Toiminta on alkanut jo vuonna 1999. Wanha Markki on eläinten vanhainkoti, jossa eläimet saavat viettää eläkepäiviään. Toimintaa ylläpidetään vapaaehtoisvoimin ja toimintaa rahoitetaan hyvää tekevien ihmisten avulla sekä taidemyynnillä saaduilla varoilla. Pihamaksu on 6€, mutta alle 2-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi.
Wanhassa Markissa hauskaa on se, että osa eläimistä kulkee vapaana pihapiirissä. Pihamaalla voikin konkreettisesti törmätä erilaisiin nelijalkaisiin otuksiin. Myymälästä voi ostaa pieniä pussukoita, joista löytyy herkkuja eri eläimille. Eläimet ovat kyllä selvästi hoksanneet mitä rapina tarkoittaa, sillä rapinan kuultuaan oli aidan vieressä heti monta kaveria!
Wanhassa Markissa eläimiä liikkuu vapaana pihapiirissä. |
Wanhasta Markista löytyy myös puoti, jossa myydään ulkomailta tuotuja vaatteita naisille. Puodin huoneet on jaettu eri värisiin vaatteisiin, oli valkoiset vaatteet, punaiset, beiget jne. Vaatteet ovat tyyliltään melko romanttisia; hörsyä ja hörhelöä riittää :)
Ylistaron kirkko
Ylistaron kirkko on Suomen kolmanneksi suurin kirkko. Kirkkosaliin mahtuu jopa 2500 henkeä. Kirkko on valmistunut vuonna 1850 ja vihittiin käyttöön pari vuotta myöhemmin. Kirkko edustaa uusgoottilaista tyyliä.
Ylistaron kirkko on upea ilmestys. Kirkon näkee tielle jo kaukaa ja mitä lähemmäksi kirkkoa saapuu, sitä pienemmäksi itsensä tuntee kirkon luona. Kirkkosalin reunuksilla ovat parvet, jotka reunoiltaan ovat jopa kolmessa tasossa.
Ylistaron kirkkoon mahtuu jopa 2500 ihmistä. |
Törnävällä. |
Lakeuden Risti
Sunnuntaina hieman ennen kuin junani lähti takaisin Tampereelle poikkesimme vielä nopeasti Lakeuden Ristissä. Lakeuden Risti on Alvar Aallon suunnittelema kirkko Seinäjoen keskustassa.
Lakeuden Risti ei ulkoapäin muistuta kirkkoa, mutta kirkkosali on ihan kaunis, avara ja vaalea sävyltään. Lakeuden Ristin kirkon yhteydessä on myöskin kellotorni, jossa on näköalatasanne. Kävimme kirkon työntekijältä kysymässä pääseekö torniin (ovi oli lukossa) ja hän ystävällisesti päästi meidät sisään. Torni on 65,2m korkea ja torniin pääsee portaita tai hissillä. Näköalatasanteelta avautui näkymät Seinäjoen kaupungin ylle ja kauemmaksikin.
Onko joku vierailemistamme paikoista sinulle entuudestaan tuttu?
Lakeuden Risti. |
♥
Kauniita kuvia. Tuo Ylistaron kirkko on kyllä vaikuttava paikka. Muistan vieläkin fiilikset vierailustani,vaikka siitä on jo aikaa. Hyvää sunnuntaiaamua!
VastaaPoistaKiitos kommentistasi ja olen kanssasi samaa mieltä, että Ylistaron kirkko tekee vaikutuksen. Olin ihan varma, että kirkko olisi suurin Suomessa, mutta näin ei ole. Ihanaa sunnuntaita sinullekin!
Poista