Slider

Seilin saari - Seilin luonto

maanantai 27. elokuuta 2018



seilin saari

Edellisessä Seili postauksessa perehdyttiin melko infopainotteisesti Seilin saaren historiaan ja myös hieman nykypäivään. Nyt on tarkoitus tutustua vähän kevyempään aiheeseen nimittäin Seilin uskomattoman kauniiseen luontoon, joka sekin on historiansa kaltaisesti monimuotoinen.

Seilin luonnonympäristö voidaan jakaa kolmeen 


Seilin ensimmäiset pellot raivattiin jo keskiajalla. 1600-1900 -luvulla Seilin arvellaan olevan lähes puuton. 1900-luvulla laiduntaminen väheni ja niityt, hakamaat ja kalliokedot alkoivat metsittyä ja kasvaa umpeen.

Seilin luonnonympäristö voidaan jakaa kolmeen osaan: lehtomaiseen ja rehevään eteläosaan, avoimeen ja perinnemaisemien täyttämään keskiosaan sekä karuun, havupuuvaltaiseen pohjoisosaan. Harvinaisimpia luontotyyppejä Seilissä ovat laajat pähkinäpensaslehdot saaren eteläosassa sekä kalliokedot saaren keskiosassa.

Seilissä tavataan mm. ketoneilikka, amiraaliperhonen, neitoperhonen, pohjanlepakko ja vesisiippa.

Seilissä on pesinyt monta vuotta putkeen kalasääksipariskunta Vasuri ja Tilda aina siihen asti, kun Tilda katosi 27.6.2017 eikä palannut pesälle enää. Kameran toiminnasta ja havainnoista voi lukea täällä


seilin saari

geokätkö
Saarelta löytyy myös kaksi geokätköä. Oletko löytänyt ne?
Seilissä ollessamme kuljimme ja kiertelimme saarta ristiin rastiin. Saarella on paljon kauniita puutaloja sekä entiset sairaalarakennukset, joissa toimii mm. ravintola ja Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitos. 

Seilissä on jonkin verran yksityisalueita, joille ei luonnollisestikaan ole suotavaa mennä. Seilin kartassa nämä alueet eivät näy. Jos lataa puhelimeen sovelluksen Karttaselain, siitä näkee koko saaren maaston ja rakennukset. Mekin sattumalta kuljimme erään yksityisalueen läpi, kun kiersimme saaren pohjoispuolta ympäri.

Itse en pystynyt ihan kaikkialle lähtemään Seilissä, sillä luulin kärsiväni voimakkaista allergiaoireista ja jouduin jatkuvasti niistämään. Flunssa, kuuma ilma ja patikoiminen eivät olleet paras yhtälö. Reissun jälkeen sairastinkin viikon verran flunssaa ja veto oli aivan pois. Harmitti, etten päässyt näkemään hienoja kallioita, joilla toiset kuvaajat kävivät ihastelemassa auringonlaskua.

Seilissä näimme kaksi eri joutsenpariskuntaa ja kuuntelimme iltaisin yölaulajia. Asemalaiturin kupeeseen tiira oli tehnyt pesän ja se olikin melkoisen stressaantunut kun veneilijät lipuivat laituriin ja kulkivat pesän ohi. Moni veneilijä saikin vauhtia askeliinsa kun tiira-parka koitti suojella pesäänsä ja teki melkoisia lähisyöksyjä hipoen ihmisten päänahkoja..


seilin saari

seili infotaulu
Saaren eri osista löytyy infotauluja, joista voi lukea tietoa saaresta.

Miten pitkä aika pitäisi varata Seilissä vierailulle?


Me teimme kuvausporukalla viikonlopun mittaisen reissun pe-su, mutta mielestäni jo yhden yön reissulla ehtii näkemään paljon - riippuu toki mitä kukin odottaa ja haluaa reissultaan. Laivoja menee kuitenkin sen verran harvoin, että muutamassa tunnissa ehtii tulla kiire, mikäli haluaa kierrellä saarta enemmänkin. Mielestäni kauniit auringonlaskut ja iltakävelyt saaren eri osissa ovat ehdottomasti näkemisen arvoiset. Saari on hiljainen eikä sen välittömästä läheisyydestä kulje isompia aluksia tai veneitä, jotka häiritsisivät elämystä.


seili

auringonlasku
Auringonlaskussa Postilaiturilla.
lehmä
Seilissä laidunsi Nauvosta tuotuja lehmiä ja sonni.

seili puu aurinko

auringonlasku

Vinkkejä Seiliin matkailevalle:



  • Suojaa jalkasi! Käytä umpinaisia kenkiä ja nosta sukat lahkeiden päälle. Kosteissa ruohikoissa elää puutiaisia, jotka voivat levittää borrelioosia ja puutaisaivotulehdusta. Muista tehdä joka ilta punkkitarkistus. Punkkipihdit ovat hyvä varuste varata varmuuden vuoksi matkaan.
  • Muista juomapullo! Nauti nestettä riittävästi säännöllisesti.
  • Hyttysmyrkky. Kesäkuun alussa Seilissä oli erityisesti metsissä paljon hyttysiä. Hyttysen ininää myrkky ei valitettavasti poista, vaikka ihoon eivät kävisikään kiinni - se tuli huomattua taas ;)
  • Käärmeet. Näimme reissullamme yhden käärmeen ja oppaan mukaan ennen sesongin alkamista käärmeitä näkee jonkin verran, kunnes ne pysyttelevät poissa kun ihmisiä liikkuu enemmän. Kyypakkaus ei ole ollenkaan huono sijoitus, varsinkin jos tiedät olevasi herkkä esim. ampiaisten pistoille tmv. Metsässä liikkuessamme "tamppasimme" maata säännöllisesti pelottaaksemme käärmeitä pois.
  • Suojaudu auringolta. Pätee missä tahansa liikutkin, huolehdi riittävästä suojakertoimesta - suojaa itsesi joko vaatetuksella tai aurinkorasvalla ja päähineellä.
  • Avotuli. Seilissä ei ole avotulentekomahdollisuutta. 


heinä
Seilin keskiosasta löytyy perinnemaisemaa.


lehmät
Lehmät laiduntavat perinnemaisemissa.


4 kommenttia:

  1. Käytiin Seilissä kesällä. Saari on viehättävä, mutta myös pysäyttävä historiansa vuoksi.
    Mukavaa syyskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, Seili herätti ainakin itsessäni hyvin vaihtelevia fiiliksiä! Ihanaa syyskuuta myös sinulle!

      Poista
  2. Varmasti mieliinpainuva kokemus! Ihania kuvia olet napannut.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan