Viime viikonloppuna (1.-3.10) vietettiin Tampereen syntymäpäiviä kun Tampere täytti 237 vuotta. Tampereen syntymäpäivien kunniaksi oli järjestetty ohjelmaa eri puolilla kaupunkia perjantaista sunnuntaihin.
Oma tieni vei Tampereen Lielahteen, rakenteilla ja uudistuksen alla olevaan Hiedanrantaan, Näsijärven rannan tuntumaan. Lielahdessa sijaitsee kaunis Lielahden kartano, joka on Nottbeckien, Tampereella ylhäistä elämää viettäneiden aatelisten, peruja.
Lielahden kartano sijaitsi 2014 vuoteen saakka Metsä board nimisen yrityksen tontilla, mutta Tampereen kaupunki osti tontin rakennuksineen 26 miljoonalla eurolla. Kartano on ollut ratsutila. Kartanon ja läheiset talot omisti 1872-1904 von Nottbeck -suku, ja päärakennuksen suunnitteli Maria Lydia von Nottbeck. Kartanon osti von Nottbeckeiltä tehtailija J. W. Enqvist, ja sen maille perustettiin Ab J. W. Enqvist Oy:n sellutehdas vuonna 1913. Tehdas osti viereisen Niemen kartanon,joka varsinaisesti oli tavallinen maalaiskartano. Tehtaan työntekijöiden asuinalue rakennettiin Niemen alueelle. Sinne rakennettiin myös mahtava navetta, sillä tila alkoi huolehtia yhtiön elintarvikeomavaraisuudesta. Kartanon nykyisen päärakennuksen rakennutti Finlaysonin tehtailijan poika. Merkittäviä rakennuksia päärakennuksen lisäksi ovat esimerkiksi myös suojeltu vesitorni sekä Nottbeckien hautausmaa ja kappeli.
Lielahden kartanolta järjestettiin kiertokävely, johon osallistui useita kymmeniä ihmisiä. Pääsimme kulkemaan tehdasalueen läpi Nottbeckien hautausmaan kautta takaisin Hiedanrantaan.
Itse olen ollut kiinnostunut Tampereen historiasta ja erityisesti Nottbeckien vaiheista. Nottbeckien peruja Tampereella ovat mm. Tallipiha ja Milavida - Näsilinna, joka sisällissodassa 1918 toimi punaisten päämajana ja ehti toimia Hämeen museona vuodet 1908-1997. Milavida ehti päästä jo todella huonoon kuntoon ollessaan täysin käyttämättömänä, kunnes se kunnostettiin viidellä miljoonalla eurolla vuosina 2013-2015 upeaan loistoonsa ja avattiin yleisölle 2015. Nykyään Milavidassa toimii Museo Milavida sekä sieltä löytyy myös Ravintola von Nottbeck sekä Café Milavida.
Hiedanrantaan suunnitellaan uutta kaupunginosaa, jossa tulevaisuudessa olisi 20 000 asuntoa ja töitä löytyisi 10 000 ihmiselle.
Kiertokävely kuljetti meidät Nottbeckien hautausmaalle, joka maastoutuu erittäin hyvin tehtaiden ja kauppojen lomaan ja oman käsitykseni mukaan harva tamperelainen edes tietää koko hautausmaan olemassaolosta.
Hautausmaa sai alkunsa, kun yksi Wilhelm von Nottbeckin pojista, Ernst Friedrich Rembert kuoli Pispalassa vain 20-vuotiaana vuonna 1885 ollessaan matkalla Lielahteen. Kuolema oli epäselvä ja siitä liikkui Tampereella epämääräisiä juttuja. Neljä miestä tuomittiin Ernstin surmasta, mutta he eivät koskaan tunnustaneet surmaa.
Itse olen päässyt kerran aiemmin hautausmaan porttien sisäpuolelle, jolloin (jo edesmennyt) Jari Niemelä luennoi hautausmaasta ja sinne haudatuista Nottbeckien sukuun kuuluneista henkilöistä. Tällä kiertokävelyllä hautausmaalle ei pysähdytty kovin pitkäksi aikaa eikä perehdytty viimeiseen lepoon laskettujen henkilöiden taustoihin.
Nottbeckien hautausmaata ympäröivät rautaportit, jotka ovat peräisin alkuperäisestä Milavidasta, joka oli puurakenteinen ja sijaitsi Näsikallion vieressä. Nykyisessä Milavidassa ehtivät asua vain osa perheestä, sillä Nottbeckien suvun historiassa on traagisia tapahtumia.
Hautausmaan ulkopuolella on taulu, joka kertoo Nottbeckien vaiheista Tampereella ja myös hautausmaahan laskettujen vainajien taustoista.
Hiedanrannan alueella sijaitsee myös vanha vesitorni, joka seisoo ylväänä pienen mäen päällä.
♥
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi :)