Olen julkaissut tämän postauksen ensimmäisen kerran 13.11.2017.
Lähdin käymään Rauniokirkolla uudestaan, kun matkaseurani ei ollut aiemmin kirkolla käynyt. Innostuin samalla ottamaan uusia kuvia ja lopulta päädyin päivittämään postauksen uudestaan.
Kovia kokenut keskiaikainen harmaakivikirkko
Pälkäneen Rauniokirkko on viralliselta nimeltään Pyhän Mikaelin kirkko. Monet keskiaikaiset kirkot on nimetty jonkun pyhimyksen mukaan. Kirkko on valmistunut 1400-luvun lopulla ja se on alunperin ollut katolinen. Uskonpuhdistus muutti kirkon sisäosaa ulkokuoren säilyessä samanlaisena. 1740-luvulla kirkon perustukset alkoivat pettää, sillä kirkko on rakennettu vanhan kalmiston päälle. Alueelta onkin löydetty jäänteitä muinaisrautakautisesta kalmistosta. Uuden Pälkäneen kirkon valmistuttua 1839 vanha kirkko hylättiin. Rauniokirkon katto sortui 3.12.1890 raivonneessa myrskyssä ja kirkkoa onkin sen jälkeen yritetty kunnostaa. Pälkäneen vanhan kirkon suojeluyhdistys on perustettu vuonna 2002 suojelemaan ja keräämään varoja kirkon kunnostusta varten.
Daniel Medelplan ja Aapiskukko
Viimeksi kun kävin Rauniokirkolla elokuussa 2017 en kiinnittänyt kovinkaan suurta huomiota muistomerkkiin lähellä kirkon sisäänkäyntiä. Muistomerkki on ikäänkuin avonainen kirja pöydällä ja merkin kyljessä lukee Medelplan. Kenestä tai mistä onkaan kysymys? Niin hassulta kuin se kuulostaakin, Pälkäneen Rauniokirkolla on ollut merkittävä rooli lukutaidon kehittymiseen Suomessa.
Daniel Medelplan syntyi vuonna 1657 Turussa. Vuonna 1678 hänet otettiin Turun akatemiaan kuvien kaivertajaksi. Medelplan toimi kirjapainon johtajana vuosina 1689-1693. Pälkäneelle hän päätyi isovihan aikaan. Yksi syy oli myös hänen saamansa tuomio sukurutsauksesta, kun hän oli solminut suhteen vaimonsa veljentyttären kanssa.
Isonvihan aikaan Suomessa ei ollut yhtään toimivaa kirjapainoa ja tarve lukemiseen opetteluun tarkoitetuista kirjoista alkoi olla kova. Pälkäneen papisto tilasi Medelplanista pälkäneläisille oman aapisen. Medelplan kaiversi puulaatoille Johannes Gezelius vanhemman vuonna 1666 painattaman aapisen “Yxi paras lasten tawara“. Aapinen olikin pälkäneläisillä ahkerassa käytössä ja heidän lukutaitonsa oli hyvällä tasolla. Valitettavasti kaikki painetut kirjat ja painolaatat ovat tuhoutuneet - viimeisetkin tuhoutuivat Turun palossa 1827.
Medelplanin aapisen viimeisellä sivulla oli kuva aapiskukosta. Aapiskukon kuva päätyikin Pälkäneen vaakunaan aina siihen asti kunnes Pälkäne kuntaliitoksen myötä liitettiin Luopioisiin vuonna 2007.
Rauniokirkon lähellä onkin (Neste) huoltoasema, joka on nimetty Medelplanin Aapiskukon mukaan.
Pälkäneen Vanhankirkon Suojeluyhdistys
Vuonna 2002 perustettiin Pälkäneen Vanhankirkon Suojeluyhdistys, jonka tarkoituksena on suojella ja kerätä varoja rauniokirkon korjaukseen. Kirkossa järjestetään konsertteja ja jumalanpalveluksia, ja se on myös suosittu vihkikirkko sekä muiden juhlien kokoontumispaikka.
Erilainen kuvauskohde
Pälkäneen kirkko tarjoaa valokuvaajalle paljon kuvattavaa - ympäristössä ei ole häiritseviä muita rakennuksia, joita pitäisi vältellä kuvakulmissa vaan ympäristö on ainakin kesällä vehreä ja seesteinen. Kirkko, josta puuttuu katto on hyvin läpinäkyvä ja kerrankin ei tarvitse kirkossa miettiä liian vähäistä valaistusta ;) Sateenvarjon tosin ehkä varaisin matkaan!
Kirkon pääsee kiertämään helposti ja tarkastelemaan sitä eripuolilta, jolloin jokaiselta sivulta avautuu hieman erilainen näkymä. Kirkossa vallitsee erilainen tunnelma kuin tavallisesti.
En ihmettele, miksi Rauniokirkko on suosittu vihkikirkko - olisihan tuollaisissa maisemissa varmasti ihan mieletöntä kuvata häät ja miettiä potrettien ottamista, kun vaihtoehtoja voi luetella heti vaikka kuinka monta!
Toki Suomen kesä voi yllättää viileydellään ja sateellaan, joten idyllisistä potreteista voi tulla nopeasti kilpajuoksu autolle, jos taivas päättää revetä suunnittelemattomaan kohtaan.. ;) Mutta toisaalta - hauskoja muistoja muisteltavaksi kiikkustuolissa.
Medelplanin muistomerkki on vuodelta 1949. |
Olen käyttänyt blogipostauksessa seuraavia lähteitä Raunikirkon historiaan liittyen:
PS. Medelplanin ja Raunikirkon tarinaa löytyy myös Juha Hurmen "Niemi" kirjasta, jossa hän kirjoittaa historiasta, no varsin mielenkiintoisin sanakääntein sanoja säästelemättä, kuitenkin pilke silmäkulmassa. Parin sivun mittainen pätkä aiheesta löytyy sivulta 360 lähtien.
MISSÄ? Rauniokirkontie 16, 36600 Pälkäne
MILLOIN? ympäri vuoden, ilmainen sisäänpääsy
MITEN? Pälkäneen matkahuollosta (mikäli saavut Pälkäneelle bussilla) kirkolle tulee kävelymatkaa n. 1 km. Autolla kirkon luo pääsee ihan viereen. Pyörällä esimerkiksi Matkahuollolta pääsee ajamaan Vanhankirkontietä, jos ei tykkää ajaa vilkasliikenteisen tien vieressä.
MIKSI? Erityisesti historiasta ja valokuvauksesta kiinnostuneelle tai jos etsit vaikkapa sopivaa paikkaa ottaa potretteja tai suunnittelet häitä. Löytyypä kirkolta geokätkökin!
Oletko sinä käynyt Rauniokirkolla ?
♥
Onpas kiva tietopaketti! Oonkin tuota kirkkoa ihmetellyt Tampereelta Lahteen ajellessa kun pistänyt tieltä silmiin, ja googlauksen verran aiemmin jopa tein tietääkseni kohteen nimeltä. Nyt oli kuitenkin kiva lukea enemmän faktaa siitä :) Pitää harkita jopa käymistä joku kerta!
VastaaPoistaKiitos! Tuo Rauniokirkko oli kyllä varsin erilainen kirkkorakennus, kuin mihin yleensä on tottunut. Vaikka kirkko oli hyvin avoin, jotenkin se tuntui hieman salaperäisemmältä kuin tavalliset kirkot :) Kannattaa poiketa, jos on ohikulkumatkalla - tai vaikka ei olisikaan.
PoistaIhana tunnelma! En tiedä miksi, mutta mulle tuli mieleen Outlander-sarja :)
VastaaPoistaKiitos! Kieltämättä tuo Rauniokirkko tuo mieleen Outlanderin nyt kun sanoit :)
PoistaHyvä tietopaketti. Hyvin kasattu tiivistysteksti tuohon loppuun :)
VastaaPoistaKiitti!
PoistaKauniita kuvia! Pirkanmaalaisena pidän näistä sinun postauksistasi, jotka kertovat paikoista lähellä. Täältä saa kamalan kivoja ideoita ja vinkkejä vapaapäivän viettoon. Lähelläkin on niin paljon nähtävää!
VastaaPoistaHei olipa kivasti sanottu! Itsekin haluan tuoda esiin enemmän Suomessa olevia paikkoja ja erityisesti niitä, jotka löytyvät lähikunnista eivätkä vaadi valtavasti rahaa ollakseen tavoitettavissa. :)
PoistaOi, miten kauniit kuvat ja paikka!
VastaaPoistaKiitos ja eikö vaan olekin :)
PoistaSiis vau! Myös Keminmaassa on Pyhän Mikaelin kirkko, rakennettu todennäköisimmin n. 20 vuotta tämän jälkeen. Siellä me mentiin naimisiin :) tää oli todella mielenkiintoinen kirjotus, täytyy käydä kyllä joskus myös katsomassa tää kirkko kun lähdetään kiertämään kesälomareissulla suomea.
VastaaPoistaKannattaa ehdottomasti käydä myös tuolla Pälkäneen Rauniokirkolla, se on aika tunnelmallinen. Jokin joulukirkko voisi olla aika mielenkiintoinen! Pälkäneen Rauniokirkko on sikäli hyvällä paikalla, että tosiaan valtatie 12 menee ihan vierestä.
Poista